Sinds Windows 8 wordt er in Windows standaard een antivirus pakket meegeleverd, Windows Defender. Deze scanner was in Windows 7 ook al beschikbaar maar was eigenlijk op zichzelf staand niet voldoende om je systeem geloofwaardig te kunnen beschermen. De detectivegraad was namelijk beneden gemiddeld niveau.
In het afgelopen jaar en mede ook sinds de introductie van Windows 10 is er al veel veranderd bij Microsoft. Recent heeft zelfs een ex- ontwikkelaar van Mozilla Firefox gezegd dat mensen beter de standaard Windows Defender kunnen gebruiken dan welk betaald pakket dan ook.
Installeer MalwareBytes AntiMalware
Wat je ook mocht kiezen om te draaien, Windows Defender dan wel een betaald programma. Wij raden al onze klanten aan om MalwareBytes AntiMalware te installeren.
MalwareBytes heeft een gratis- en betaalde variant. De betaalde variant biedt ook uitstekende anti-ransomware bescherming aan. Dit kan interessant zijn. Het pakket is echter wel vrij prijzig, zeker wanneer je er een ander pakket naast draait als Kaspersky of Bitdefender.
Daarom installeren wij altijd de gratis versie van MalwareBytes op onze systemen en raden we dit aan jou als klant ook aan om te doen op jouw systeem.
MalwareBytes heeft zichzelf in de afgelopen vijf jaar bewezen als zeer goede scanner en spoorde vaak malware en andere bedreigingen op die de gewone virusscanner links liet liggen.
Ons advies en de tests
Ondanks dat Windows Defender in het afgelopen jaar qua bescherming en detectivegraad aanzienlijk is verbeterd raden wij nog steeds een betaald pakket aan als internet security oplossing.
Wij zijn het namelijk niet helemaal eens met de ex- ontwikkelaar van Firefox, en raden nog steeds bijvoorbeeld Kaspersky of Bitdefender aan.
De resultaten van de onboard scanner van Windows 10 zijn veelbelovend. Desalniettemin, moet niet worden vergeten dat hackers- en criminelen hun software nu nog meer proberen te schrijven op een manier dat deze niet gedetecteerd wordt door Windows Defender.
Ook bieden de betaalde pakketten meer functionaliteit. Zo zijn betaalde antivirus programma’s uitgerust met een betere heuristics engine, welke onbekende bedreigingen mogelijk eerder detecteert.
Software updates
Andere functionaliteit als de software- updater aanwezig in veel pakketten is ook voor ons de reden om voor de betaalde pakketten te kiezen. De gebruiker moet nu eenmaal van zijn zorgen worden verlost met een antivirus / internet security pakket. Wij vinden dat automatische software updates daar bij horen.
Maar wat vinden jullie van gratis antivirus?
Wij waren jarenlang grote fan van gratis antivirus producten voor de klant. Echter doordat wij de trend herkennen waarin gratis antivirus vendors opereren zijn wij “not amused”.
De trend waarin gratis virusscanners betaalde functionaliteit uitschakelen in de gratis versie en in de betaalde versie wel aanbieden. (Avast, AVG, Kaspersky) vinden wij niet verantwoord.
Avast biedt namelijk software updates aan voor zijn betaalde klanten, maar niet voor de gratis versie. De andere twee grote doen exact hetzelfde. Het verschil zit erin dat Avast geen Nederlandse helpdesk heeft.
Wil je meer weten over wat wij van betaalde- v.s. gratis antivirus scanners vinden? Lees dan ons artikel: Betaalde- of gratis antivirus?