3 robots iwally

Gevaren en bedreigingen op het WWW:

Virussen Spyware Malware Hackers Botnets Trojans Ransomware Backups

Soms stellen klanten ons deze vraag. Het komt ook voor dat klanten het antwoord al weten, “Ja, een gratis scanner is net zo goed als een betaalde”. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is een betaald programma écht nét zo goed als het gratis alternatief van bijvoorbeeld AVG of Avast?

Als een gratis scanner daadwerkelijk net zo goed is als een betaald programma, “Waarom zou je dan nog betalen?”.

De detectie van virussen, zijn er verschillen? Waar vind je de verschillen in deze scanners? Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen betaalde- en gratis- pakketten, moeten eigenlijk alle scanners objectief getest worden.

Zo’n test uitvoeren is nogal iets en de resultaten kunnen discutabel zijn wanneer wij zo’n test zouden uitvoeren. Gelukkig is er een partij in Duitsland die zich bezighoudt met het testen van virusscanners, AV-Comparatives. AV-Comparatives publiceert ieder kwartaal een rapport waarin de bekendste virusscanners met elkaar worden vergeleken, in hun prestaties, detectie en andere vergelijkingspunten.

Nu neemt AV-Comparatives in haar onderzoek 21 antivirus fabrikanten mee, de resultaten kun je zelf inzien door naar hun website te gaan, en het rapport te downloaden.

In het rapport vallen een aantal punten duidelijk op.

  • Een betaald product als McAffee scoort bijzonder slecht in detectie. Zelfs slechter dan Microsoft.
  • Een gratis scanner als Avira, AVG en Avast scoort prima, maar zeker geen 100%.
  • Wanneer we vorige publicaties van het rapport meenemen, blijkt dat Kaspersky, Bitdefender, Gdata en bijvoorbeeld Bullguard vrijwel altijd.bij de beste cijfers laten zien.

Uit het laatste “Realworld Detection” rapport van Augustus valt het volgende op te maken; "gratis virusscanners presteren in detectie- vaak prima en bijna net zo goed als betaalde virusscanners”.

Avira bijvoorbeeld, (gratis virusscanner) scoort in de resultaten vrijwel gelijk aan een product van Symantec, Bitdefender en Kaspersky. Wel is te lezen dat bepaalde van deze scanners meer “false-positives” geven dan betaalde scanners. (false positive is een melding van een virus, dat geen virus is)

Gratis virusscanners hoeven niet onder te doen voor betaalde antivirus scanners. Er zijn ook verschillen die weliswaar niet in de detectie van virussen zit, maar op andere (belangrijke) functies.

De verschillen

De verschillen tussen een gratis- en betaalde scanner zit hem niet hoofdzakelijk in de detectie- graad, maar in de extra functionaliteit. Deze extra functies zijn niet altijd maar vaak wel van toegevoegde waarde voor de bescherming van het systeem.
Software updates
Een voorbeeld van zo’n extra functie is het up-to-date houden van geïnstalleerde software. Nu denk je misschien, maar dat doet Windows Update toch voor mij? “ik draai toch de laatste beveiligingsbatches?” Ja dat kan, maar gebruik je misschien Adobe Flash Player? Of de Reader, voor het lezen van PDF bestanden?

Niet al deze programma’s updaten automatisch. Dat moet vaak handmatig worden gedaan door de gebruiker. Hier is het verschil duidelijk te zien met een betaald internet security pakket als bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security. Deze zal je software automatisch updaten en anders attenderen dat je mogelijk gevaar loopt indien je dit niet doet.

De fabrikanten van de gratis antivirus producten lijken op het eerste gezicht van zeer goede wil. Ze krijgen hier dan ook redelijk veel “goodwill” voor.

Maar de trend bij gratis antivirus pakketten is echter wel om de gebruiker van zo’n gratis pakket over te halen tot aanschaf van de betaalde versie. Dit doet zo’n scanner dan met afschrikwekkende meldingen.

Soms gaat de scanner zelfs zover, dat het aangeeft betaalde vervelende software te hebben gedetecteerd. (PuP) maar deze alleen wil verwijderen tegen betaling / upgrade van het betaalde pakket. Je moet jezelf zeker afvragen of je hier op zit te wachten als gebruiker.

Ondersteuning en vragen

Nu kun je natuurlijk altijd ons bellen voor je probleem. Maar je hebt een vraag over een antivirus pakket van een bepaalde fabrikant? Dan kun je bij betaalde programma’s vaak de klantenservice van zon bedrijf goed bereiken. Deze zal je vervolgens uitstekend te woord staan en begeleiden bij de installatie, problemen of andere vragen die je hebt.

Je ziet dat bijvoorbeeld een scanner als Avast een betaalde versie aanbiedt, maar geen (Nederlandse) telefonische helpdesk heeft voor deze betalende klanten. Je kunt dan beter een pakket van bijvoorbeeld Kaspersky of Symantec aanschaffen, welke wel telefonisch support levert.

Samenvattend

Of een gratis antivirus net zo goed is als een betaald product is afhankelijk van hoeveel bescherming je wilt. En wat je met je computer doet. Het is ook de vraag of je zelf alles wilt doen, als programma updates of een pakket wilt dat dit uit handen neemt. Of je advertenties vervelend vind of kunt verdragen. Het is een persoonlijke keuze.

Wij raden echter wel aan een betaald pakket af te nemen, omdat de gratis alternatieven altijd met meldingen zullen blijven komen die je mogelijk overhalen van koop. Waarbij je geen telefonische ondersteuning krijgt in het Nederlands over je aankoop. Wij raden overigens vanwege de uitstekende support en resultaten zelf Kaspersky Internet Security aan voor al onze klanten.