3 robots iwally

Gevaren en bedreigingen op het WWW:

Virussen Spyware Malware Hackers Botnets Trojans Ransomware Backups

Welkom binnen de Spyware omgeving van onze website. Op deze pagina vind je een overzicht over alles wat met spyware te maken heeft en wat je er tegen kan doen.

Wat is Spyware?

Spyware is software die is geschreven met als doel om computergebruikers te bespioneren. Spyware betekent in het Nederlands eigenlijk, “Spionage software”. Spyware is software die allerlei data en gegevens over het gebruik van het systeem door stuurt naar een andere partij. De gegevens die spyware verzameld worden vervolgens verkocht aan andere partijen als bijvoorbeeld reclame bedrijven.

Voorbeelden van de gegevens en data die worden verstuurd zijn bijvoorbeeld uw browser geschiedenis, uw contactpersonen en welke websites u heeft bezocht, wanneer en hoevaak. Ook bijvoorbeeld welke programma’s u veel gebruikt en met wie u regelmatig communiceert of contact heeft. Het gaat dus om gevoelige vertrouwelijke privé gegevens waar niemand iets van hoeft te weten!

Hoe kom ik aan Spyware?

Spyware wordt vaak stiekem mee geïnstalleerd met andere software zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Dit gebeurd automatisch, wanneer de Spyware goed is geschreven merkt u er verder niets van. De collectie van uw privé data gaat gewoon door zonder dat u het merkt. 

Voorbeelden van software waar spyware in mee wordt geleverd is gratis software van onbetrouwbare bron of gratis programma’s waar u muziek mee kan downloaden of films. Hierbij dient u altijd op te letten.

Hoe weet ik of mijn computer Spyware bevat?

Dat kun je onderzoeken door verschillende scanners te draaien op je systeem. Een voorbeeld van een goede scanner die veel Spyware vind is MalwareBytes Anti Malware. Dit is een gratis scanner welke veel spyware kan opsporen. Een andere goede scanner die de computer of laptop grondig kan scannen is Hitmanpro. Let op, wij adviseren je deze programma's alleen te gebruiken als je weet wat je doet of als je een goede handleiding hebt gevonden.

Hoe verwijder ik Spyware?

Spyware kan je verwijderen door te scannen met de eerder genoemde programma’s, MalwareBytes AntiMalware en Hitmanpro. Deze programma’s gaan eerst opzoek naar de Spyware, als deze bepaalde spyware tegenkomen zullen ze je aan de eind van de scan de mogelijkheid geven om alle Spyware te verwijderen van je computer.