Wat is het beste antivirus programma? Is een veelgestelde vraag van onze klanten. Er is namelijk nogal een groot aanbod van verschillende virusscanners en pakketten. Avast, AVG, Bitdefender, G Data, Symantec, Norton, Kaspersky, Eset NOD32, Microsoft Windows Defender, zomaar even een lijstje van slechts een paar antivirus fabrikanten die veel gebruikt worden. Welke is nu de beste?
De beste virusscanner bestaat.
De beste antivirus scanner bestaat zeker. Maar welk antivirus pakket is dat dan? Om hierachter te komen moeten we kijken naar de onderzoeken die AV-Test.org en het Duitse bedrijf AV-Comparatives uitvoeren.
Deze twee bedrijven testen alle bekende antivirus scanners op verschillende fronten waaronder; de beste bescherming, de snelste scanner, de minste foutieve meldingen, etc.Aan de hand van de resultaten vellen deze twee een oordeel. Zo komt Kaspersky en Bitdefender regelmatig als beste uit de bus in de “Real World Protection” tests.
Waar zitten de verschillen?
De verschillen tussen de verschillende antivirus scanners kunnen we terugvinden in de resultaten. Zo heeft Kaspersky minder false positive meldingen dan de scanner van Bitdefender. Ook de snelheid van de scanners is anders. De één heeft meer invloed op de snelheid van de computer dan de ander.
De extra functionaliteit
Wat krijg je nu bij de één meer als bij de ander? Sommige scanners hebben een betere anti-ransomware scanner. Zo scoort Kaspersky regelmatig beter op dit gebied. Daarnaast bieden bepaalde scanners ook automatische updates aan voor software geïnstalleerd op het systeem. Denk aan Adobe Reader, Adobe Flash Player en bijvoorbeeld CCleaner.
Telefonische ondersteuning
Mocht je ooit problemen met de scanner krijgen, dan kan telefonische ondersteuning aangenaam zijn. Let er bij aanschaf van een antivirus pakket op of er ook Nederlandse telefonische ondersteuning is.
Sommige bedrijven bieden helemaal geen telefonische ondersteuning of ondersteuning bij de facturering van hun product. (Ja ik heb het over jullie Avast) Het is namelijk vervelend als je opeens in het Engels moet gaan e-mailen, met een bedrijf en niet iemand aan de lijn krijgt die het probleem direct (had) kan verhelpen.
Real World Protection Test
Om de resulaten zelf te bestuderen kun je naar AV-Comparatives gaan of AV-tests. Hieronder zie je een samenvattig van het rapport "Real World Protection test" van afgelopen Augustus 2017. En een test van Juni 2017, van AV-Test.org