3 robots iwally

Gevaren en bedreigingen op het WWW:

Virussen Spyware Malware Hackers Botnets Trojans Ransomware Backups

Een paar jaar geleden begonnen we dit artikel met de vraag, "Waarom is beveiliging van systemen eigenlijk zo belangrijk". Inmiddels is het 2017 en is het anworod op deze vraag voor veel mensen duidelijk geworden. Zonder IT draait onze moderne samenleving niet meer zoals we die vandaag kennen. Taken die kunnen worden geautomatisseerd worden dat, zodat het efficienter, sneller en goedkoper kan. Wanneer zo'n systeem echter "ziek" wordt van een virus, (ransomware?), malware of andere dreigingen ligt de maatschappij plat. Bijvoorbeeld Maersk in Rotterdam tijdens de Petya ransomware aanval.

Goede beveiliging van IT is essentieel om te kunnen werken en functioneren vandaag de dag. Het internet is een heel mooi middel maar het internet is nog altijd het moderne "Wild West" waar criminelen ongestoord hun gang kunnen gaan totdat de good cops, is er iets aan doen. Daarom is het beter om jezelf goed te wapenen tegen begdreigingen als ransomware, virussen, trojaanse paarden, worme, bots, hackers, adware, malware en alle andere dreigingen die rondgaan over het internet.

Wanneer je de juiste maatregelen neemt ter bescherming van je computer, systemen en netwerk kun je het je veroorloven om je hier minder druk over te maken.

Maar misschien weet je helemaal niet wat de juiste maatregelen zijn om veilig te kunnen internetten, of hoe je jouw laptop veilig houdt. Op deze pagina willen we je wat informatieve informatie bieden die je computerbeveiliging ten goede komt, en hopelijk ook jouw persoonlijke bewustwording verbetert.

Enkele jaren geleden bracht de Waarschuwingsdienst de onderstaane film uit aan ons, tegenwoordig is waarschuwingsnet ondergebracht bij de overheidswebsite, veiliginternetten.nl Toch is onderstaande film leuk naslag materiaal voor iets wat vandaag de dag nog steeds relevant is.

Hier ziet u een filmpje van wat de gevaren en gevolgen kunnen zijn, van een onbeveiligd systeem.

Antivirus & Firewall

Wanneer we over de beveiliging van computers, laptops en tablets nadenken, dan is het eerste waar de meeste mensen aan denken; de virusscanner. Sommige komen met de firewall, en andere komen met een internet security oplossing die hen veiligheid biedt op internet.

In het verleden waren deze maatregelen redelijk adoende om een infectie te voorkomen van een virussen en malware. Vandaag de dag is de realiteit echter dat cyber criminaliteit steeds lucratiever is geworden. Met als laatste trend, Ransomware. 

Maar bieden de traditionele oplossingen als een up-to-date antivirus en een firewall nog wel afdoende bescherming tegen deze cybercriminelen en ransomware? Het antwoord is helaas nee. Er moet meer gebeuren om data veilig te houden. Op deze pagina willen we je helpen door tips aan te dragen waarmee je jezelf beter kunt wapenen tegen dreigingen als ransomware. Aan de rechterkant van deze pagina vind je een menu met verschillende tips over de beveiliging van je computer en Windows installatie.

Wij bieden je deze informatie aan als hulp om het internet een stukje veiliger te maken. Daarnaast kunnen we je helpen met het beter beveiligen van je computer / laptop. Bijvoorbeeld wanneer je zelf geen tijd of genoeg ervaring hebt om dit zelf te kunnen doen. Als je er zeker van wilt zijn dat je computer veilig is, dan kun je contact met ons opnemen.

Back-up, back-up, back-up!

Ons advies vandaag is helaas geen goude tip waardoor je alle dreigingen te baas kunt of waardoor wij je kunnen garanderen dat jij nooit slachtoffer zult worden van ransomware, virussen of andere dreigingen. Het enige wat wij je dringend kunnen aanraden, controleer je back-up! En heb je wel een back-up? Back-ups waren nog nooit zo belangrijk als dat deze vandaag zijn door de recente trend van ransomware. Wij hebben ook een artikel geschreven over hoe je een veilige ransomware proof back-up kunt maken.

Anti Malware & Anti Spyware

Vandaag de dag zijn vrijwel alle antivirus pakketten uitgerust met antimalware en antispyware technologie. De tradtionele virusscanner liet deze dreigingen helaas vaak liggen. Dit zie je nu nog in gratis antivirus producten welke wel virussen, en malware detecteren, maar adware en pup (potentieel ongewenste software) met rust laten. Dit desondanks dat deze ongewenste software ergenis bij gebruikers opwekken, als meer advertenties, andere zoekmachines instellen of browser instellingen wijzigen.

Een tip van ons om naast uw virusscanner te draaien is het programma MalwareBytes Anti Malware. Dit programma gaat net even iets verder dan de meeste viruscanners en heeft tegenwoordig zelfs een heuse, "ransomware" aanval beveiliging. Deze biedt uiteraard geen 100% bescherming, maar het is wel een extra beveiliging van je systeem. 

In een apart artikel zullen we dit programma verder aan je toelichten en waarom wij bij iWally het op al onze computer en laptop systemen standaard mee installeren.

Vragen en of opmerkingen?

Mocht je vragen hebben over de beveiliging van je computer, virussen of andere zaken dan kan je altijd contact met ons opnemen via de website. Ook voor opmerkingen over de artikelen kun je bij ons terecht.