3 robots iwally

Laptop of computer sneller? upgrade tips!

Wanneer je computer / laptop langzaam werkt, kan dat best wel frustrerend zijn. Het heeft namelijk grote invloed op het comfort dat je ondervindt tijdens je werk. Zeker wanneer je haast hebt of je een trein moet halen, een afspraak hebt of nog net even iets moet printen voor die vergadering, is een traag reagerend systeem bijzonder frustrerend. 

Nu zijn er manieren om je computer of laptop sneller te laten werken met behulp van upgrades. Maar waar moet je nu precies op letten en rekening mee houden? Wat werkt, en wat werkt op zekere hoogte? In dit artikel geven we je 5 tips over hoe je een systeem sneller kunt maken met upgrades. Deze tips zijn toepasbaar op zowel Windows laptops, computers en Macbooks en Apple Computers.

5 tips voor een systeem

  1. Ruim het systeem op, verwijder software en begin met een schoon systeem.
  2. Het plaatsen van meer RAM. (werkgeheugen) waar op letten.
  3. De processor upgraden naar een sterker exemplaar.
  4. De videokaart upgraden voor een beter exemplaar.
  5. Een Solid State Disk (SSD) ter versnelling van je systeem.

1. Ruim het systeem op en verwijder software of begin met een schoon systeem.

Misschien is je computer, laptop of Mac nog helemaal niet zo oud en was deze tot kort geleden nog super snel. In zo'n geval is een upgrade van het systeem of tips daarover helemaal niet nodig, maar kan een software upgrade / schoonmaak meer baat bieden. Of dit zo is, kunnen we je vertellen wanneer je je computer of laptop bij ons langsbrengt. Dan gaan we rustig even kijken hoe je systeem zou moeten functioneren, en of het mogelijk software de oorzaak is van de trage werking van je systeem.

Desondanks, kan he geen kwaad om zelf al software te verwijderen of uit te schakelen, denk hierbij aan dingen die je niet altijd gebruikt. Die TomTom software? Heb je die nog nodig, vaak start deze wel iedere dag automatisch op. Maar wanneer heb je de TomTom voor het laatst aan het systeem gehangen. HP printer updates? Over het algemeen geldt dat software die actief is, maar niet iedere dag gebruikt wordt beter uitgeschakeld kan worden. Of soms wel helemaal verwijderd kan worden indien deze nooit gebruikt wordt. Dit helpt al aanzienlijk.

Mocht het allemaal niet werken en is de software zo ontzettend vervuilt, dan kan een Windows herinstallatie uitkomst bieden. Hierbij wordt alle software en data van de hardeschijf verwijderd en weer opnieuw geïnstalleerd. Het systeem weet hierdoor weer veel beter waar alles staat, en reageert sneller.

2. Het plaatsen van meer RAM, (werkgeheugen) en waar je op moet letten.

Vroeger (jaren 1990-2008) werd er altijd gesproken over wanneer je een trage computer nodig had, je maar meer geheugen moest bijplaatsen. Destijds was dit zeker waar, er werd steeds meer met computers gedaan. Waar in de eerste jaren van Windows XP 256 MB gezien werd als relatief veel werkgeheugen, was later 1024 MB een must-have. Programma's worden steeds zwaarder en Windows ook. Sinds Windows 7 hebben veel computers echter 4096 MB aan werkgeheugen. Voor veel computergebruikers, en systemen is dit gewoon voldoende. Het is wel zo dat veel systemen met 8192 MB (8GB) werkgeheugen worden verkocht, Windows 10 kan prima draaien op 4GB. Het is niet langer een feit dat wanneer je maar meer geheugen hebt, dat het systeem sneller presteert. Windows is namelijk in de afgelopen jaren geoptimalisseerd waardoor de hoeveelheid geheugen een veel minder sterke rol is gaan spelen.

Voordat je een laptop of computer dus gaat upgraden met extra werkgeheugen, kijk eerst eens even verder naar wat de andere onderdelen over je systeem vertellen.

3. De processor upgraden naar een sterker / zwaarder exemplaar.

Met laptops is dit niet altijd mogelijk (vrijwel nooit) maar met desktop systemen, all-in-one computers en iMac's is dit nog wel eens mogelijk geweest. Wanneer is het upgraden van je processor iets wat je moet overwegen? Je kunt dit eenvoudig testen. Zit je veel op internet, en merk je dat internet langzaam opstart, of websites traag laden? Kijk eens in taakbeheer van Windows om te zien wat je computer / laptop precies aan het doen is. Staat de Processor bijvoorbeeld op 100% - 80% te blazen wanneer je een nieuwe website intypt, dan is het misschien een goed idee om de processor (CPU) te upgraden. Let op: Kijk eerst of er geen software is die dit probleem veroorzaakt. Stel altijd eerst vast of de software wel op orde is, en niet de oorzaak is van de hoge processor bezettingsgraad.

4. De videokaart upgraden voor een beter exemplaar.

Wanneer je veel games speelt, of grafisch intensief werk doet. (Youtube?) kan het zijn dat je systeem langzaam reageert in een game, of tijdens het renderen van de video's. In zo'n geval kan een sterkere videokaart helpen. Bij het upgraden van de videokaart geldt ook weer om rekening te houden met de rest van je systeem. Kan de processor zo'n nieuwe videokaart wel aan, past het wel? Heb je voldoende werkgeheugen voor zo'n upgrade? Dit zijn vragen die wij voor je kunnen beantwoorden indien je niet zeker bent over wat er mogelijk is.

5. Een Solid State Disk (SSD) ter versnelling van je systeem.

We zijn aangekomen bij de gouden tip van de eeuw. We overdrijven niet graag, en nu ook zeker niet. Maar een SSD is door vele al benoemd tot de upgrade van de afgelopen 10 jaar. Waar een snellere processor en meer werkgeheugen tot op zekere hoogte zeker kunnen helpen, is een SSD upgrade toch significant duidelijk te merken. Alles op een systeem werkt nu eenmaal sneller met een SSD. Zo kunnen oudere computers zelfs sneller werken dan nieuwere systemen indien het oude systeem uitgerust is met een SSD.

Wij van iWally bevelen daarom ook al onze klanten aan om een SSD te nemen wanneer hun systeem toe is aan een upgrade, of men last heeft van een trager systeem. Ook bij de verkoop houden wij hier rekening mee. Onze systemen worden meestal uitgereust met een SSD, om het systeem van de klant zo optimaal mogelijk te laten werken.

Waarom is een SSD nu zoveel sneller en belangrijk?

Een SSD zorgt ervoor dat de processor en het werkgeheugen direct toegang hebben tot de data. Bij een traditionele hardeschijf moet alles opgezocht worden door de hardeschijf. Een SSD weet altijd direct waar alles staat op de computer of laptop. Wist je bijvoorbeeld dat alle telefoons, (flashgeheugen) werken met een SSD? Daarom is een telefoon o.a. veel sneller dan veel computers en laptops.

Het snelheidsverschil tussen een SSD en HDD is vooral te merken tijdens het opstarten en herstarten van Windows, de tijd dat updates in beslag nemen en in het opstarten van applicaties. (als internet) je kunt dit o.a.zien in de onderstaande video, Windows 7 HDD vs SSD.

 

De resultaten voor Windows 8.1 en Windows 10 zijn ook veel belovend. Een SSD is echt de beste investering die je kunt doen in een laptop of computer upgrade. Zelfs oude systemen kunnen met een SSD weer een hele "boost" krijgen.

De snelheid is niet alleen tijdens het opstarten sneller, maar ook tijdens het gebruik van Windows zelf. Dus bijvoorbeeld het opzoeken van bestanden, het opstarten van internet, Word, Excel, e-mail. Alles gaat een stuk vlotter met een SSD.

wat kost een SSD? en een upgrade?

Wanneer je een SSD wilt kun je kiezen tussen verschillende opslag capiciteiten van een SSD, meestal tussen de 120GB en de 512GB. Waarbij 250GB door ons wordt aanbevolen. Zo'n SSD van 250GB kost rond de 85 euro. Daarnaast moet Windows opnieuw worden geinstalleerd op een SSD voor de beste performance. Windows kan ook worden overgezet van de hardeschijf op de SSD, maar dat kan de snelheid beinvloeden. Wij adviseren daarom om Windows te laten herinstalleren op de SSD. Daarmee profiteer je het meest van de SSD.

Wat zijn de nadelen van een SSD?

Er zijn behalve voordelen ook nadelen aan een SSD. Zo is een SSD duurder, en biedt deze minder opslagcapiciteit dan een traditionele hardeschijf. Bij normaal gebruik moet dit echter geen probleem zijn en vaak kan er ook gekozen worden om zowel een SSD in te bouwen, als traditionele hardeschijf te behoudne voor opslag. Waarmee je de optimale oplossing hebt tussen twee werelden, snelheid en opslag.

Is mijn systeem zo'n upgrade wel waard?

Wanneer je er niet zeker van bent of jouw systeem, laptop, macbook of computer het wel waard zou zijn om te upgraden naar een SSD, bel ons dan voor een eerlijk advies. Wij kijken na wat je laptop waard is, hoe oud deze is en hoelang wij denken dat je de SSD nog kunt gebruiken in de laptop.

Kan ik de SSD meenemen naar een nieuw systeem, wanneer ik mijn oude systeem vervang?

Ook dit is prima mogelijk, een SSD kan prima worden overgezet van een oud systeem naar een nieuw systeem. Nieuwe systemen bevatten vaak geen SSD omdat dit de verkoopprijs zou doen verhogen, waardoor de laptop of computer minder aantrekkelijk geprijsd kan worden. Fabrikanten kiezen er dus voor om de SSD achterwege te laten. Daarom is het een verstandig idee om je SSD mee te nemen naar je nieuwe systeem als deze nog geen SSD heeft.

5 tips voor het verbeteren van WiFi

Wanneer je last hebt van een slechte WiFi dan kan dat heel hinderlijk zijn, nog hinderlijker is dat wanneer je naar de winkel gaat je niet altijd een goede oplossing krijgt. Je koopt iets en dat werkt ook niet altijd optimaal. In dit artikel geven we je de vijf tips die wij in de praktijk gebruiken en ons de beste resultaten geven bij onze klanten.


1. Vind een vrij kanaal voor je WiFi ontvangst.

Onze eerste tip, is gelijk de vaak meest effectieve tip. In veel omgevingen is het aantal WiFi netwerken niet meer op twee handen te tellen. Er zijn er veel, waardoor de snelheid terugloopt. Veel apparatuur draait echter op dezelfde WiFI frequentie. Wanneer je een WiFi frequentie kunt vinden die niet iedereen gebruikt in jou buurt, los je een hoop snelheid- en stabiliteitsproblemen op.

Je kunt een vrij WiFi kanaal vinden met behulp van je telefoon. Als je een Android Device hebt, (Samsung, etc.) raden we je aan Wifi Analyzer te proberen. Met Wifi analyzer krijg je inzicht in welke kanalen er in jou omgeving worden gebruikt door WiFi routers en access points. Zie hier een afbeelding van zo'n inzicht. Zo zie je dat er op kanaal 9 tot 14 geen netwerken actief zijn, zoek in jou omgeving naar het kanaal met de minst overlappende netwerken. Je WiFi performance kan zichzelf hierdoor aanzienlijk verbeteren.

Mocht je IOS gebruiken raden we je aan om een Android device te gebruiken of Windows, met inSSiDer. Dit werkt hetzelfde als de Android app.

 

 

 

 

 

 

 


 2. Verplaats je router of access point.

Wanneer je WiFI ontvangst gewoon heel erg slecht is op een bepaalde kamer, kan het helpen om je router of access point te verplaatsen naar een andere locatie in je huis. Probeer je WiFi router of access point zo centraal mogelijk te plaatsen zodat je op alle locaties in huis een goede WiFI hebt. Vermijdt wanneer mogelijk plekken met isolatie, ijzer in de muren, of andere metalen, deze veroorzaken vaak storingen en signaalverlies. Plaats de WiFi ook niet naast grote magneten.


3. Verwijder alle WiFi repeaters.

Ja ja, echt waar. De WiFi repeaters doen vaak meer kwaad dan goed, het repeaten van Wifi is een slechte oplossing voor het probleem van slechte ontvangst. Het mag dan wel het aantal streepjes van de verbinding een flinke boost geven maar het zal tegelijkertijd de kwaliteit van de verbinding flink beïnvloeden. Dat wil je niet, ben je aan het uitsluiten wat je probleem is, verwijder dan even de repeater.


4. Vind de oorzaak van je probleem.

WiFi kan niet overal goed tegen, met behulp van deze checklist kun je vaststellen of jij ook last hebt van één van deze omgevingsfactoren. Probeer je router niet in de buurt van één van deze omgevingsfactoren te plaatsen. Doe je dit wel, kun je vaker storing ondervinden.

  • ijzer en staal in de buurt van een router kan een oorzaak zijn
  • meerdere wifi routers vlak bij elkaar, bijv. in een flat of in steden
  • aluminium in de muren of dichtbij router
  • radiatoren
  • aquarium
  • gipsplaten met kippengaas
  • dikke betonnen muren
  • magnetron
  • dect telefoons
  • weerstations
  • draadloze schakelaars
  • babyfoons

5. Koop een 5 Ghz router / dualband router / access point

Wanneer bovenstaande tips niet hebben geholpen. Of woon je in een flat of drukke stad, overweeg dan een 5 Ghz router of access point. Deze kunnen je helpen met het verbeteren van de signaal kwaliteit. Op 5 Ghz zijn namelijk veel minder netwerken actief waardoor je minder last hebt van interventie van andere draadloze netwerken.

Je apparatuur moet wel geschikt zijn voor 5 Ghz, je kan dit opzoeken bij de fabrikant van je laptop, computer en telefoon.

Mocht je apparatuur geen 5 Ghz ondersteunen, raden we je aan om een nieuwe 2.4 Ghz router te kopen met een betere zender. De modem / router van Ziggo staat bijvoorbeeld bekent om zijn slechte WiFi. Plaats achter je Ziggo router een access point dat werkt vaak een stuk beter.

Voorkomen dat je wordt gehackt

Voorkomen dat je wordt gehackt, hoe gaat dat in zijn werk? Op deze pagina willen we tips meegeven waarmee je kunt voorkomen dat je wordt gehackt door een hacker.

Er gaat tegenwoordig geen dag meer voorbij zonder dat je nieuws hoort over een grote naam die gehackt is, gegevens heeft gelekt of een computersysteem dat plat ligt. Voor de gewone consument misschien nog wel, maar wanneer je actief bent in Security lees je iedere dag wel weer een bericht over een recente hack.

Hacken en “gehackt"worden zijn twee hele brede begrippen. Er valt van alles onder hacken of “gehackt” worden. Van de systemen van CNN platleggen tot aan creditcard nummers achterhalen van nietsvermoedende eindgebruikers, het is allemaal hacken.

Wat kun je zelf doen? Hoe doen ze het?

Er zijn een aantal bekende tips over het beveiligen van je computer, laptop, MacBook en andere apparatuur, je WiFi wachtwoord. Maar wat is dat nou echt? Gehackt worden?

Heeft dit te maken met het niet updaten van je virusscanner en is er toch een hacker binnengekomen die je wachtwoorden heeft achterhaalt? Hoe doen deze slimme hackers het?

We zullen je een geheim vertellen. Je kan nog de beste virusscanner draaien, de beste firewall hebben en iedere week netjes alles scannen… Je systeem is waarschijnlijk totaal niet interessant voor een hacker.

Je computer binnen komen is tegenwoordig veel te veel gedoe voor een hacker. Bijna iedereen zit achter een consumenten- dan wel firewall van het bedrijf. Hackers zijn vandaag niet meer opzoek naar toegang tot je computer of laptop.

Ze zijn opzoek naar toegang tot jouw accounts.

Wat bedoelen we met accounts? Daarmee doelen we op je Google account, je Facebook account, je account bij de Telefoongids, of die account van die leuke Webshop waar je kleding besteld.

Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor Facebook als voor je Mail? En misschien ook wel bij die Webshop? Of heb je er een nummer- achtergezet? Prima. Nu ben je interessant voor de hackers.

Omdat hackers weten dat jij overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt ben je nu interessant. Je kunt wel een Windows wachtwoord hebben, of wachtwoord op je Apple ID en iCloud. En wij weten net als jou dat het onthouden daarvan een ramp is.

Maar juist omdat je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. ben je interessant voor de hackers.

Maar hackers moeten eerst mijn wachtwoord weten.

Prima, we gaan er even vanuit dat je gelijk hebt. Een hacker moet inderdaad eerst je wachtwoord weten. Maar de kans is groot dat wanneer je al een tijdje op het internet “rondloopt” een beroeps hacker jouw wachtwoord al weet. Hoe een hacker dat weet?

Er bestaan op het internet lijsten, van websites die in het verleden zijn gehackt. Daar zitten grote namen bij als Linkedin, Last.FM, Pantreon, Bitly, Adobe, Dropbox en andere websites.
Wanneer jouw e-mailadres in zo’n lijst staat kan men deze vastleggen en daarbij de passwords die bekend zijn geworden bij een hack van een grote website, noteren. Misschien gebruik je voor Linkedin wel hetzelfde password als voor je Facebook account vandaag?

Als je niet weet of je bent gehackt, ben je al gehackt.

Hoe weet je nu precies wanneer je bent gehackt? Dat is moeilijk te zeggen maar er zijn een paar “hints"die we je willen meegeven.

  • De website haveibeenpwned.com Op deze website, kun je je e-mailadres intypen waarna je antwoord krijgt of jouw e-mailadres al een keer is voorgekomen in zo’n lijst. Mijn e-mailadres is zelfs al 14x voorgekomen in zo’n lijst bij verschillende bedrijven. Ik ben dus zelf al 14x gehackt! Gelukkig gebruik ik niet meer hetzelfde wachtwoord!


5 tips waarmee je voorkomt da je wordt gehackt.

  1. Houdt je beveiliging op orde. Ja we hebben inderdaad gezegd dat een computer of laptop niet meer interessant is voor hackers. Maar er wordt nog wel gewerkt met keyloggers en andere spyware welke toetsaanslagen en wachtwoorden kan doorsturen naar aanvallers. Dat gaat echter allemaal geautomatiseerd. Je hoeft daar niet gehackt voor te worden als individu. Lees daarom onze tips over virusscanners door, anti malware maatregelen en spyware.
  2. Wees er zeker van dat geheime vragen en dergelijke niet voor de hand liggen. Vroeger heb ik ook wel eens iemand gehackt, om mezelf te “bewijzen”. Echter deed ik dit aan de hand van een geheime vraag. Deze vroeg om de geboortedatum van persoon X. Nadat ik deze had ingevuld zat ik in de account. Pas hiermee op.
  3. Gebruik twee factor authenticatie. (Two Factor Authentication) voor belangrijke websites. Wat is dat? Het is een systeem met TAN codes zoals u dat mogelijk kent van de ING bank. Wanneer u een betaling doet, of probeert in te loggen krijgt u een bevestiging per SMS met een verificatiecode. Dit noemen we o.a. Twee factor authenticatie.
  4. Gebruik geen openbare WiFI hotspots om belangrijke dingen te regelen. Gebruik je een WiFi hotspot, bijvoorbeeld in de trein van de NS? Wees ervan bewust dat niet alle apps- en websites jouw gegevens versleuteld versturen over het internet. Hackers kunnen mogelijk meelezen in openbare WiFi netwerken.
  5. Maak je gebruik van de computer van een kennis, vreemde of openbare instelling? Probeer dan inloggen op persoonlijke en vooral gevoelige accounts te vermijden. Ja dit is ontzettend moeilijk wanneer je niets anders kunt. Maar wees jezelf er ook hier van bewust dat er mogelijk kwaadwillende software geïnstalleerd is op deze systemen welke erop uit is om jouw wachtwoord te achterhalen.

We kunnen nog wel even doorgaan zo, maar wij denken dat deze tips iets minder bekend zijn onder het grote publiek. Terwijl andere tips al vaker genoemd zijn. Vandaar deze samenvatting van 5 tips waarmee je kunt voorkomen dat je wordt gehackt.

Gebruik een (off-line) password manager.

Wanneer je zoveel wachtwoorden moet onthouden als wij, dan begrijpen we heel goed dat het onrealistisch is dat je alles maar gaat onthouden. Je gaat wachtwoorden dan vanzelf wel op papier schrijven. (af te raden)

Je kunt beter een Password Manager gebruiken. Om meer te leren over wat een Password Manager is en waar je uit kunt kiezen, kun je ons artikel over Password Managers binnenkort hier vinden.

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50

 

Screen recording met oCam

Al lange tijd waren we opzoek naar een goede tool die eenvoudig je scherm kan opnemen, om zo bijvoorbeeld een instructievideo te maken, een probleem te kunnen verduidelijken of voor andere zaken. Nu zijn er veel programma's die dit kunnen doen, maar een goed gratis programma vinden zonder teveel features die toch nooit gebruikt worden was nog een hele opgave.

Tot we de volgende tool tegenkwamen, oCam, is een programma geschreven door Obsoft, en is echt een prachtig eenvoudig programma. En waar we misschien nog wel het meest over te spreken zijn is de codering waarmee het bestand wordt opgeslagen. Dit staat standaard op Microsoft MP4, Part 2 met avi container. Het voordeel hiervan is niet alleen een lage bestandsgrootte, maar ook een goede kwaliteit en het eenvoudig kunnen uploaden naar bijvoorbeeld Youtube.

ocam

 

 

 

 

 

 

Door op de knop Codecs te klikken, kan worden gekozen welk formaat en codec er gebruikt moet worden voor het opnemen, verder kan het opname venster gewijzigd worden in verschillende formaten. Na het opnemen kan het filmpje worden gevonden in de map Documenten, onder de map oCam.

Met de knop open gaat oCam hier direct naar toe. Wat ook een fijne functie is van dit programma.

Het filmpje kan direct naar Youtube worden gebracht, of bewerkt worden met bijvoorbeeld een programma als Camtasia Studio.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00