3 robots iwally

Wij installeren al enkele jaren Google Chrome op de systemen van de klant, (sinds 2011) daarvoor installeerde wij altijd Firefox. Echter werd Firefox een logge browser en reageerde Chrome vaak sneller dan Firefox. Maar vandaag is de publieke beta van Firefox Quantum uitgekomen. Dit is alleen niet zomaar een update. Firefox claimt namelijk dat de browser zeker 30% sneller presteert dan de Google Chrome versie 61!

Waarom is dit zo bijzonder?

Normaal claimen browser ontwikkelaars dit wel vaker, alleen is er dit keer iets aan de hand... de motor / browser engine van Firefox is altijd gebasseerd geweest op de oude Netscape motor, uit 1997! Gecko. Deze nieuwe "motor" (engine) draait op de programmeertaal Rust van Firefox. De nieuwe motor heet overigens Servo. Het is zeker interesant om te zien of Firefox het kunstje dat het in 2004 flikte kan herhalen. De introductie van Firefox 1.0, waarmee uiteindelijk Internet Explorer werd verslagen in marktaandeel op het www. Op 14 november 2017 brengt Mozilla de browser officieel uit, je kunt hem nu alleen al wel testen.

Minder geheugen, meer CPU kracht.

Het grootste voordeel van deze nieuwe browser is dat de browser meerdere processor cores beter gaat benutten dan zijn oudere versies. De nieuwe motor kan hier namelijk veel beter gebruik van maken dan de oude Gecko motor. Ook claimt Mozilla, de ontwikelaar van Firefox ook dat Firefox Quantum veel veiliger is en beter bestand tegen netwerkaanvallendan dan zijn voorganger.

Daarnaast gebruikt de browser aldus Mozilla 30% minder geheugen dan Chrome. Niet voor iedereen meer belangrijk maar toch fijn als je niet de snelste computer bezit!

Wij hebben Firefox al even getest, om te zien of de browser echt sneller preseert dan zijn voorganger en Google Chrome. Als we even heel snel kijken op ons gevoel lijkt Firefox Quantum inderdaad veel sneller te reageren dan onze Google Chrome browser. Het kan zijn dat onze test beinvloed is door adblock, en andere extensies die wij (moeten) draaien in Google Chrome, maar op onze computer draait Firefox Quantum al een heel stuk beter.

Benchmarks van Mozilla zelf:

Firefox heeft zelf ook een video gepubliceerd over de benchmarks ten opzichte van Google Chrome. Dit kun je zelf in onderstaande video bekijken. Oordeel zelf maar.

Onze Gmail box laadt in ieder geval een heel stuk vlugger met Firefox Quantum dan met Chrome. Let er nog wel even op mocht je deze nieuwe browser willen uitproberen, de browser is nog in beta. Dit houdt in dat er nog volop aan ontwikkelt wordt en er bugs in kunnen zitten. Verder zijn niet alle extensies die je misschien nu in Firefox of Chrome gebruikt al te gebruiken met deze nieuwe Firefox motor. Let hier even op alvorens je de nieuwe browser gaat uitproberen.

Hoe kan ik Firefox Quantum uitproberen?

Om Firefox Quantum uit te proberen ga je naar de website van Firefox Quantum, als je op dit moment gaat zoeken naar de download van deze browser is hij nog best lastig te vinden omdat hij nog in beta is. Het adres waarop je deze Chrome killer kan downloaden voor je computer / laptop is in ieder geval: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/quantum/