3 robots iwally

Steeds vaker komen klanten langs met vragen over ransomware en of wij hun bestanden kunnen terugkrijgen. Helaas is dat vaak niet mogelijk zonder dat er betaald wordt. Veel mensen hebben namelijk geen backups of dan wel een backup die afdoende beschermd is tegen de ransomware. In zo'n geval wordt tevergeefs ook de backup van de gegevens versleuteld. Op dat moment sta je even stil en is er niets meer aan te doen.

In dit artikel geven wij tips om je te wapenen tegen ransomware en hoe je een goede backup "bouwt" die niet door ransomware besmet kan worden. Laten we beginnen met een video waarin ransomware wordt gewaarschuwd voor Raansomware door de High Tech Crime Unit van de politie.

Ransomware is software die je bestanden versleuteld. Na de versleuteling kun je niets meer met het bestand en de enige manier waarop je weer bij het bestand kunt, is door te betalen voor de sleutel die je toegang geeft tot het bestand.

Dit is zeer vervelend voor mensen die belangrijke bestanden en data opslaan op hun pc, laptop dan wel hardeschijf. Bijna iedereen dus.

Maar wat doe je nu tegen ransomware, en hoe voorkom je het? En hoe zorg je voor een goede backup zoals in het filmpje door de politie wordt geadviseerd? Hieronder leggen wij uit.

1. Wapen je tegen ransomware door middel van een antivirus pakket.

Stap 1 is noodzaak, gebruik een goed antivirus pakket, voorbeelden zijn Avira Antivirus Free, Nod32, Symantec, of bijvoorbeeld Kaspersky. Deze pakketten bieden goede detectie voor de meeste ransomware.

2. Open geen vreemde bijlagen en let altijd goed op! Wees op uw hoede!

In het filmpje wordt door de NOS verteld dat ransomware uit onbekende bijlagen en illegale films downloads voortkomen, niets is minder waar! De meeste cryptoware doet zich namelijk voor als bijvoorbeeld de factuur van uw internetprovider, KPN of Ziggo. Nadat u de PDF opent, is uw PC geïnfecteerd met een virus, zie dan ook deze Twitter reactie van een slachtoffer van zo'n nepmail.

Niets vermoedend opent u een factuur en plotseling bent u slachtoffer van zo'n cryptoware / ransomware virus. Let dus altijd op of het een PDF is of een ZIP file. Dat maakt namelijk een heel verschil. Maar ook met PDF's moet u oppassen! Controleer daarom altijd het afzender adres wanneer u een bijlage ontvangt.

3. Houdt uw software up-to-date met PatchMyPC.

Wij hebben het al eerder aangegeven in onze tips en ook in het filmpje komt de security specialist terug op het feit dat uw software up-to-date moet zijn. Hiervoor kunt u het programma PatchMyPC gebruiken, u kunt dat hier downloaden. Zo voorkomt u besmetting door lekke software of via een PDF exploit.

4. Maak een goede back-up die bestand is tegen ransomware.

Hoe maak je een back-up die bestand is tegen ransomware? Veel klanten hebben een back-up gemaakt voor een ransomware besmetting. Soms blijkt echter ook de back-up te zijn geinfecteerd met ransomware. Hoe voorkom je dit, hier een paar tips:

- Zorg dat de back-up locatie, medium, of hardeschijf niet continue toegankelijk is voor het systeem. Wanneer je back-ups maakt op een USB stick of externe hardeschijf, koppel deze los wanneer je geen back-up aan het maken bent en berg deze veilig op. Alleen de USB los koppelen is al voldoende.

- Zorg dat je wanneer je een netwerkbackup maakt van je bestanden, (via Windows Share) bijvoorbeeld, dat je wachtwoord niet automatisch wordt opgeslagen. Deze back-ups worden door moderne cryptovirussen namelijk ook herkend en versleuteld.

- Wanneer je een back-up maakt naar een netwerkschijf, zorg dat de netwerkschijf een tweede kopie achterhoudt. (een revisie backup) in het geval de eerste back-up besmet raakt. De revisie back-up mag niet toegankelijk zijn vanuit een ander systeem.

- Controleer back-ups regelmatig en wees er zeker van dat je de laatste versies hebt staan.

- Maak gebruik van een combinatie van cloud back-ups en offline back-ups. Gebruik bijvooreeld Hubic en een externe hardeschijf voor back-ups. Bewaar je data altijd dubbel, dus op cloud en externe hardeschijf. Het liefst ook op je eigen systeem.

5. Maak gebruik van een veilige browser en installeer Cryptoprevent.

Er is een programmeur die een gratis tool heeft ontwikkelt om cryptoware te voorkomen genaamd Cryptoprevent, je kunt deze tool gratis downloaden op zijn website. Daarnaast raden we je het gebruik aan van een veilige browser die altijd up-to-date wordt gehouden. Bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox.

Wij hopen dat deze tips je hebben geholpen in het voorkomen van virussen en cryptoware virussen op je laptop of computer!