3 robots iwally

Voorkomen dat je wordt gehackt, hoe gaat dat in zijn werk? Op deze pagina willen we tips meegeven waarmee je kunt voorkomen dat je wordt gehackt door een hacker.

Er gaat tegenwoordig geen dag meer voorbij zonder dat je nieuws hoort over een grote naam die gehackt is, gegevens heeft gelekt of een computersysteem dat plat ligt. Voor de gewone consument misschien nog wel, maar wanneer je actief bent in Security lees je iedere dag wel weer een bericht over een recente hack.

Hacken en “gehackt"worden zijn twee hele brede begrippen. Er valt van alles onder hacken of “gehackt” worden. Van de systemen van CNN platleggen tot aan creditcard nummers achterhalen van nietsvermoedende eindgebruikers, het is allemaal hacken.

Wat kun je zelf doen? Hoe doen ze het?

Er zijn een aantal bekende tips over het beveiligen van je computer, laptop, MacBook en andere apparatuur, je WiFi wachtwoord. Maar wat is dat nou echt? Gehackt worden?

Heeft dit te maken met het niet updaten van je virusscanner en is er toch een hacker binnengekomen die je wachtwoorden heeft achterhaalt? Hoe doen deze slimme hackers het?

We zullen je een geheim vertellen. Je kan nog de beste virusscanner draaien, de beste firewall hebben en iedere week netjes alles scannen… Je systeem is waarschijnlijk totaal niet interessant voor een hacker.

Je computer binnen komen is tegenwoordig veel te veel gedoe voor een hacker. Bijna iedereen zit achter een consumenten- dan wel firewall van het bedrijf. Hackers zijn vandaag niet meer opzoek naar toegang tot je computer of laptop.

Ze zijn opzoek naar toegang tot jouw accounts.

Wat bedoelen we met accounts? Daarmee doelen we op je Google account, je Facebook account, je account bij de Telefoongids, of die account van die leuke Webshop waar je kleding besteld.

Gebruik je hetzelfde wachtwoord voor Facebook als voor je Mail? En misschien ook wel bij die Webshop? Of heb je er een nummer- achtergezet? Prima. Nu ben je interessant voor de hackers.

Omdat hackers weten dat jij overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt ben je nu interessant. Je kunt wel een Windows wachtwoord hebben, of wachtwoord op je Apple ID en iCloud. En wij weten net als jou dat het onthouden daarvan een ramp is.

Maar juist omdat je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. ben je interessant voor de hackers.

Maar hackers moeten eerst mijn wachtwoord weten.

Prima, we gaan er even vanuit dat je gelijk hebt. Een hacker moet inderdaad eerst je wachtwoord weten. Maar de kans is groot dat wanneer je al een tijdje op het internet “rondloopt” een beroeps hacker jouw wachtwoord al weet. Hoe een hacker dat weet?

Er bestaan op het internet lijsten, van websites die in het verleden zijn gehackt. Daar zitten grote namen bij als Linkedin, Last.FM, Pantreon, Bitly, Adobe, Dropbox en andere websites.
Wanneer jouw e-mailadres in zo’n lijst staat kan men deze vastleggen en daarbij de passwords die bekend zijn geworden bij een hack van een grote website, noteren. Misschien gebruik je voor Linkedin wel hetzelfde password als voor je Facebook account vandaag?

Als je niet weet of je bent gehackt, ben je al gehackt.

Hoe weet je nu precies wanneer je bent gehackt? Dat is moeilijk te zeggen maar er zijn een paar “hints"die we je willen meegeven.

  • De website haveibeenpwned.com Op deze website, kun je je e-mailadres intypen waarna je antwoord krijgt of jouw e-mailadres al een keer is voorgekomen in zo’n lijst. Mijn e-mailadres is zelfs al 14x voorgekomen in zo’n lijst bij verschillende bedrijven. Ik ben dus zelf al 14x gehackt! Gelukkig gebruik ik niet meer hetzelfde wachtwoord!


5 tips waarmee je voorkomt da je wordt gehackt.

  1. Houdt je beveiliging op orde. Ja we hebben inderdaad gezegd dat een computer of laptop niet meer interessant is voor hackers. Maar er wordt nog wel gewerkt met keyloggers en andere spyware welke toetsaanslagen en wachtwoorden kan doorsturen naar aanvallers. Dat gaat echter allemaal geautomatiseerd. Je hoeft daar niet gehackt voor te worden als individu. Lees daarom onze tips over virusscanners door, anti malware maatregelen en spyware.
  2. Wees er zeker van dat geheime vragen en dergelijke niet voor de hand liggen. Vroeger heb ik ook wel eens iemand gehackt, om mezelf te “bewijzen”. Echter deed ik dit aan de hand van een geheime vraag. Deze vroeg om de geboortedatum van persoon X. Nadat ik deze had ingevuld zat ik in de account. Pas hiermee op.
  3. Gebruik twee factor authenticatie. (Two Factor Authentication) voor belangrijke websites. Wat is dat? Het is een systeem met TAN codes zoals u dat mogelijk kent van de ING bank. Wanneer u een betaling doet, of probeert in te loggen krijgt u een bevestiging per SMS met een verificatiecode. Dit noemen we o.a. Twee factor authenticatie.
  4. Gebruik geen openbare WiFI hotspots om belangrijke dingen te regelen. Gebruik je een WiFi hotspot, bijvoorbeeld in de trein van de NS? Wees ervan bewust dat niet alle apps- en websites jouw gegevens versleuteld versturen over het internet. Hackers kunnen mogelijk meelezen in openbare WiFi netwerken.
  5. Maak je gebruik van de computer van een kennis, vreemde of openbare instelling? Probeer dan inloggen op persoonlijke en vooral gevoelige accounts te vermijden. Ja dit is ontzettend moeilijk wanneer je niets anders kunt. Maar wees jezelf er ook hier van bewust dat er mogelijk kwaadwillende software geïnstalleerd is op deze systemen welke erop uit is om jouw wachtwoord te achterhalen.

We kunnen nog wel even doorgaan zo, maar wij denken dat deze tips iets minder bekend zijn onder het grote publiek. Terwijl andere tips al vaker genoemd zijn. Vandaar deze samenvatting van 5 tips waarmee je kunt voorkomen dat je wordt gehackt.

Gebruik een (off-line) password manager.

Wanneer je zoveel wachtwoorden moet onthouden als wij, dan begrijpen we heel goed dat het onrealistisch is dat je alles maar gaat onthouden. Je gaat wachtwoorden dan vanzelf wel op papier schrijven. (af te raden)

Je kunt beter een Password Manager gebruiken. Om meer te leren over wat een Password Manager is en waar je uit kunt kiezen, kun je ons artikel over Password Managers binnenkort hier vinden.

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50

 

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50