3 robots iwally

Wat kan je doen aan een wegvallende verbinding?

Een wegvallende WiFi verbinding kan verschillende oorzaken hebben, in dit artikel gaan we je uitleggen hoe zo'n probleem kunt vaststellen en kan oplossen. We beginnen altijd met een aantal vragen, waardoor we bepaalde dingen kunnen uitsluiten.

5 vragen die je direct kunt stellen.

  • Is het probleem aanwezig op één laptop of meerdere laptops en smartphones?
  • Is het probleem ontstaan na een verandering vanuit de provider?
  • Is het probleem aanwezig op andere WiFi netwerken waarmee de laptop wordt verbonden?
  • Is het stuurprogramma van de WiFi chip in de laptop verouderd?
  • Wat is de signaalsterkte van het WiFi signaal?

 

Is het probleem aanwezig op één laptop of meerdere laptops en smartphones?

Wanneer je test of het probleem alleen oo één laptop aanwezig is of meerdere, kunnen we makkelijk andere oorzaken uitsluiten. Wanneer het probleem aanwezig is op slechts één laptop zit het probleem meestal bij deze laptop zelf. Vaak is de WiFi chip dan de boosdoener, deze hoeft niet defect te zijn, het kan ook alleen het stuurprogramma van de WiFi chip zijn. Zo'n stuurprogramma kan je bijwerken en daarmee vaak het probleem oplossen. Hoe je nakijkt of de WiFi chip over het laatste stuurprogramma beschikt leggen we je later uit.

Als het probleem aanwezig is op meerdere laptops / smartphones op hetzelfde netwerk is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. De configuratie van de WiFi router / access point is dan incorrect, het kan ook duiden op een defecte WiFi router. Het kan ook zijn dat jouw buurt ontzettend veel WiFi netwerken uitzendt, in zo'n geval kan het helpen het WiFi kanaal te veranderen van de router. Meer tips over een betere dekking kun je vinden in een ander artikel op onze website. "WiFi optimaliseren in een dichtbevolkte buurt"

Is het probleem ontstaan na een verandering vanuit de provider?

Soms komen problemen tot stand bij een verandering vanuit de provider, bijvoorbeeld nadat Ziggo, Online of KPN een nieuw(e) modem of router plaatst. In dit geval is het een tip om ook zeker weer te kijken naar of je netwerk nog wel optimaal is afgesteld, bekijk ook het eerder genoemde artikel hiervoor, WiFi optimaliseren. Later zullen we ook een artikel toevoegen over hoe je je netwerk over het algemeen kunt optimaliseren. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een tweede router / WiFi punt wees er dan zeker van dat deze optimaal staat ingesteld. (geen dubbele DHCP server, firewall, dubbel NAT, etc.) Mocht het probleem ontstaan zijn nadat de provider een nieuw modem / router heeft geplaatst dan weet je in ieder geval waar het probleem vandaan komt of gezocht moet worden.

.Waar je even snel naar kunt kijken is wel het volgende;

  • Is er een tweede DHCP server actief? Schakel deze dan uit in de tweede router, configureer deze router als Access Point. Steek de internetkabel niet in de WAN poort maar in 1 van de 4 (vaak gele) LAN poorten. Door je tweede router op deze manier aan te sluiten, voorkom je dubbel NAT, firewall problemen en netwerk problemen.

Is het probleem aanwezig op andere WiFi netwerken waarmee de laptop wordt verbonden?

Neem je de laptop wel eens mee? Als je op een andere locatie geen problemen met de WiFi hebt dan zit het probleem waarschijnlijk in je eigen netwerk en niet de laptop. Kun je dit niet zo makkelijk testen omdat je het antwoord niet weet op deze vraag? Probeer je laptop dan eens te verbinden met de WiFi hotspot van je telefoon. Als dit ook niet werkt dan zit het probleem waarschijnlijk wel in de laptop, de WiFi chip van de laptop.

Is het stuurprogramma van de WiFi chip in de laptop verouderd?

Veel problemen met wegvallende Wifi die alleen bij de laptop zelf voorkomen kunnen worden opgelost door de WiFi chip te updaten met de laatste stuurprogramma software van de fabrikant, deze software kan je eenvoudig downloaden op de website van de laptop fabrikant. Je hebt hiervoor alleen je laptop model nodig. Door naar de support website te gaan van de fabrikant, en het model in te geven krijg je de laatste software die bij jouw laptop hoort. Dit lost vaak problemen van een wegvallende verbinding op. Dit hoeft echter niet altijd, zelfs na het updaten van de WiFi driver via de website van de fabrikant, kan de verbinding bliven wegvallen. In zo'n geval is vaak de WIFi chip defect. Deze kan vrij eenvoudig worden vervangen door iWally of zelf.

Wat is de signaal sterkte van het WiFi signaal?

Een wegvallende WiFi verbinding kan ook gewoon te maken hebben met een slechte WiFi dekking in huis of op zolder, kijk daarom goed of het probleem zich ook voordat in de buurt van de router. Zo niet, dan is het signaal van de WiFi router waarschijnlijk niet toereikend genoeg om een stabiele verbinding met jouw laptop te behouden. Een WiFi Access Point kan in zo'n geval een oplossing zijn. 

 

Kom je er toch niet uit?

Mocht je er echt niet uitkomen met wegvallende WIFi dan kan je contact met ons opnemen, en je probleem voorleggen. Wij gaan dan samen met jouw zoeken naar een oplossing van je probleem.

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten