3 robots iwally

Wanneer je computer of laptop besmet is geraakt met ransomware, is dat best schrikken. Plotseling wordt je verteld dat je bestanden zijn gegijzeld en of je maar wilt betalen!

Nou dat is geen pret, en serieuze business. Weet je niet precies wat ransomware is, lees dan ook ons artikel, Ransomware voorkomen.

Het eerste wat we je aanraden als je besmet bent met ransomware, is het direct uitschakelen van je systeem.Zet je systeem niet meer aan, laat het uitstaan. Wij kunnen dan een image maken van je hardeschijf en met de image aan de slag gaan voor her herstellen van eventuele data, zonder aanpassingen te hoeven doen aan de originele hardeschijf.

Zelf proberen je data terug te halen kan gevaarlijk zijn, veel ransomware zal namelijk proberen om andere computers binnen het netwerk ook te gijzelen. 

Het verwijderen van ransomware is relatief eenvoudig, maar je moet goed blijven opletten. Voor het effectief verwijderen van ransomware raden wij altijd een schone installatie van de computer aan. Hierbij is het belangrijk om ook de volledige partitietabel te verwijderen. Dit houdt in dat er ook niets achterblijft in het MBR van de hardeschijf. Bepaalde intelligente ransomware kan namelijk ook na een schone installatie terugkomen indien dit niet gebeurd. Een Windows herinstallatie is vaak echter afdoende voor het verwijderen van de ransomware. Wil je hulp met het installeren van je systeem en het verwijderen van de ransomware? Neem dan gerust contact met ons op.

Krijg ik altijd mijn data terug wanneer iWally mijn ransomware verwijderd?

Wij doen altijd ons best om je data te herstellen. Wij houden ons bezig met de laatste ontwikkelingen op het gebied van decryptie van ransomware en zijn er ook van bewust dat veel klanten geen back-ups maken van hun belangrijke data.

Daarom adviseren wij je ook om altijd een back-up te maken, bij voorkeur automatisch. Ook hierover adviseren wij je graag. Wij voorkomen liever dataverlies, dan data te moeten herstellen.