3 robots iwally

Vandaag is ransomware opnieuw in het nieuws, na een grote cyber aanval op verschillende organisaties met ransomware. De ransomware in kwestie betreft Wana Decrypt0r 2.0, ook wel WannaCry genoemd, maakt gebruik van een beveiligingslek in Windows. dat recent al was gedicht door Microsoft.

Sommige gebruikers missen echter deze laatste beveiligingsupdates van Windows. Daardoor is men kwetsbaar voor deze aanvallen. Veel bedrijven hebben nog oude systemen me o.a. Windows Vista en Windows XP draaien die niet meer worden voorzien van de laatste updates. Ook Windows 7 en Windows 10 zijn echter kwetsbaar voor deze aanval, controleer dus of u de laatste updates heeft geïnstalleerd. 

Vorige keer schreven we al enkele artikelen over ransomware, hoe ransomware te voorkomen, wat ransomware precies inhoudt en wat het aller belangrijkste is bij ransomware; veilige back-ups!

Je kunt deze artikelen vinden via onderstaande links:

Wapen je tegen ransomware tips en advies
Ransomware voorkomen deel 2

Waarom zijn bedrijven en consumenten zo “slecht” voorbereid op een ransomware aanval?

Ransomware blijkt steeds vaker op te duiken maar toch nemen maar weinig bedrijven en consumenten de juiste maatregelen tegen een ransomware aanval. 

Inmiddels is het 2017 en hebben de meeste bedrijven en consumenten wel een virusscanner draaien, en redelijk anti malware pakket en de Windows updates staan standaard aan, dus waarom komen ransomware infecties zoals deze van vandaag dan nog steeds voor?

Binnen het bedrijfsleven is het antwoord verschillend en is iedere situatie anders, vaak worden er binnen bedrijven productiesystemen gebruikt die niet altijd updates krijgen, vanwege mogelijk problemen met zo’n systeem. Vaker is echter een oudere versie van Windows aanwezig, als bijvoorbeeld Windows Vista, Windows XP of Windows Server 2003.

Het upgraden van productiesystemen is niet altijd mogelijk of wordt achterwege gelaten. Soms staan updates uit op bedrijfscomputers zonder dat ze zichzelf daar van bewust zijn. Het is daarom belangrijk om te controleren of de systemen binnen organisaties up-to-date zijn.

Veel bedrijven maken tegenwoordig een back-up van hun data,

De consument is vaak door verouderde software en Windows versies kwetsbaar voor deze aanvallen. Dit keer gaat het om een eerder gedicht lek in Windows, consumenten met Windows 7, 8.1 en Windows 10 die de laatste Windows updates hebben gedraaid zijn niet vatbaar voor dit lek.

Tips van de dag voor het voorkomen van ransomware

  1. Voorkomen is beter dan genezen, dat klopt. Update daarom altijd Windows en andere geïnstalleerde software naar de laatste versie.
  2. Zorg voor een goede virusscanner en anti malware scanner. Voorbeelden zijn Kaspersky Internet Security & MalwareBytes Anti Malware.
  3. Een goede beveiliging is een goed begin, maar zelfs met de beste beveiliging kan er wel eens een fout worden gemaakt. Zorg dus voor goede back-up. Een back-up die niet kan worden aangetast door ransomware.

Hoe maak ik een back-up die niet door ransomware kan worden geïnfecteerd?

Waarom heb ik nog niet eerder van ransomware gehoord?