3 robots iwally

Dit komt je vast wel bekend voor, je koopt een dure laptop of computer en na twee of drie jaar, gaat de laptop kapot. Je brengt hem naar de winkel, en die vertellen je dat repareren duurder is dan een nieuwe. En je koopt weer een nieuwe... Maar wacht even dat kan ook anders hoor. Hoe? Dat gaan we je uitleggen.

Wanneer je een laptop aanschaft, zijn alle fans schoon en is de software ook helemaal nieuw. Na verloop van tijd veranderd dit, je installeert weer eens een update, een programma, een nieuwe versie van Windows, je noemt het maar. De software veranderd telkens. Wat hardware betreft... Deze wordt wat vies, stoffig en slijtage... Maar een jaarlijke APK is dat nu wel echt nodig?

Nee niet echt, is het antwoord. Je kunt namelijk genoeg doen om je systeem zelf op orde te houden.

Wat je bijvoorbeeld zelf kan bijhouden is:

  • Zorg dat je altijd voldoende schijfruimte hebt, houdt circa 20GB vrij op de hardeschijf.
  • Start de computer geregeld opnieuw op. (Niet afsluiten, maar echt Opnieuw Opstarten)
  • Scan regelmatig op virussen, en spyware met antivirus en anti malware software.
  • Maak een back-up van je data.
  • Verwijder software die je niet gebruikt van je systeem via het configuratiescherm.
  • Wees er zeker van dat uw antivirus software niet achterloopt of verouderd is! Ook anti-ransomware en anti-spyware hierbij meenemen.

Als je deze punten zelf in de gaten houdt, dan gaat het qua software aardig goed voor een lange periode, voor bepaalde dingen is het echter wel verstandig om je laptop of computer te laten nakijken:

  • Je laptop of computer voelt warmer aan dan voorheen, het lijkt alsof er meer warmte vanaf komt? In dit geval, dient de laptop of PC stofvrij te worden gemaakt, waarschijnlijk heeft er een laagje stof zichzelf opgebouwd binnen de laptop of PC. Bij sommige computers is het verstandig om dit jaarlijks of éénmaal per twee jaar te laten uitvoeren. Zeker bij laptops met een videokaart is dit aan te bevelen. Bij verwaarlozing kan namelijk de laptop onherstelbaar beschadigd raken.
  • Laat om de zoveel tijd een diagnose uitvoeren van de gezondheid van je hardeschijf. Na een jaar of 3 a 4 kan de hardeschijf aan vervanging toe zijn. laat deze vervangen door bijvoorbeeld een SSD voor betere prestaties.

 

Wij hopen u op deze manier een duidelijker beeld te geven over een APK voor uw computer. Dat is niet altijd nodig, omdat een systeem prima langer dan een jaar moet kunnen draaien zonder onderhoud. Er zijn echter bepaalde punten waar onderhoud wel aan te raden is, vooral m.b.t. hardware.