3 robots iwally

Gevaren en bedreigingen op het WWW:

Virussen Spyware Malware Hackers Botnets Trojans Ransomware Backups

Botnets, we horen de term misschien iets minder vaak vandaag de dag. Maar misschien heb je wel eens een brief ontvangen van je provider. KPN of Ziggo geeft daarin aan dat je deel uitmaakt van een botnet. Misschien ben je hier best wel even van geschrokken, want je had zelf helemaal niets door. 

Wat houdt zo’n botnet precies in, en wat doet zo’n botnet? Dit zijn vragen die de kop opsteken wanneer je besmet bent met een botnet. Voor een slachtoffer is het niet altijd even duidelijk wat er precies aan de hand is.

Kort samengevat

Een botnet bestaat uit computers die allemaal een “deurtje” hebben openstaan, richting een bepaalde controle- kamer. Deze controle kamer noemen we ook wel de command and control server. Alle computers in het botnet luisteren naar de command en control server / kamer. Ze zijn geworden tot een slaaf van de meester computer.

Via dit deurtje, komen commando’s binnen van de command and control server welke jouw computer vervolgens uitvoert. Dit is tenslotte precies wat de controle kamer heeft gevraagd!

 

Wat doet een botnet precies?

Een botnet kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een botnet wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij grote aanvallen, DDOS aanvallen.

Bij een DDOS aanval wordt een computer die deel uitmaakt van het botnet opgedragen om mee te doen met het versturen van pakketen richting een bepaalde server. (het slachtoffer)

Zo ben je plots betrokken bij een aanval! Misschien op een onschuldig doelwit maar het kan ook zo maar een energiecentrale zijn of misschien wel een TV zender. De controle kamer en beheerder bepalen. Jij hebt het niet in de hand.

Het is dus moeilijk te zeggen waar het botnet voor wordt gebruikt in een specifiek geval. Er zijn verschillende dingen mogelijk met een botnet, toch is de DDOS aanval (nog) wel het meest voorkomende.

Lees meer over botnets op onze botnet pagina, wat je moet doen bij besmetting!?